A nagy európai ginseng svindli

A nagy európai ginseng svindliA Távol-Keleten már több száz éve termesztik és fogyasztják a ginsenget, annak kedvező élettani hatásai miatt. Ma már Magyarországon is egyre szélesebb körben ismerik el, hogy mennyire hasznos a szervezet számára, de vigyázz! Nem minden ginseng készítmény olyan hatékony, mint amilyennek mondják.

A ginseng, vagy más néven az embergyökér termesztése mintegy 400 éves múltra tekinthet vissza. Azóta termesztik és használják ezt az árnyékkedvelő, ernyős virágzatú gyógynövényt, főként a Távol-Keleti kultúrákban.

Koreában, Kínában és Japánban ugyanis már korán felismerték, hogy a ginseng mennyire jó hatással van az emberi szervezetre. Nemcsak a betegségmegelőzés során nyújt hathatós védelmet az immunrendszer erősítésével, hanem annak kezelése és utókezelése alkalmával is, így folyamatos fogyasztása ajánlott.

A ginsenget sikeresen alkalmazzák változatos betegségek tüneteinek enyhítésére: segít például a vércukorszint alacsonyan tartásában, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a szorongást és a mentális problémákat, eredményesen enyhíti a megfázást, valamint az influenzát, ráadásul a férfiak esetében még az impotencia kezelésében is segít. Koncentráltabbá tesz, és javítja a memóriát.

Persze a felsorolás korántsem teljes, csupán a felhasználási területek sokszínűségét kívántuk érzékeltetni, így nem meglepő, hogy Magyarországon is megnőtt a kereslet a ginseng-készítmények iránt. Azonban nem árt nyitott szemmel járni a polcok között.

Mi ez a nagy európai ginseng svindli?

A nagy európai ginseng svindli arról szól, hogy a forgalmazók előszeretettel trükköznek és ködösítenek azokkal az információkkal kapcsolatban, amiket a csomagoláson feltüntetnek. Emiatt válik egyre nehézkesebbé annak eldöntése, hogy az adott ginseng készítmény valóban elég hatásos lesz-e, vagy inkább csak a placebo hatásra fog ráerősíteni?

Mivel a ginsengnek megvannak a maga sajátos termesztési igényei, az európai országok – így köztük hazánk is – behozatalra szorulnak ebből a növényből. A növekvő igények miatt egyre nagyobb a versenykényszer, ezért a gyors profitra vágyók azokat a növényeket is leszüretelik, amiknek a hatóanyag-tartalma sokkal alacsonyabb egy kifejlett, 6 éves ginsengénél.

Ahhoz ugyanis, hogy elkészítsünk 1 kg prémium minőségű koreai ginseng kivonatot, legalább 7 kg, 6 éves ginseng gyökérre van szükségünk. Ez a kifejlett ginseng gyökér viszont 35-ször nagyobb hatóanyag-tartalommal rendelkezik, mint az az 1-2 éves gyógynövény, amit olcsóbb termékek készítése során használnak fel. Ez mutatkozik meg az árak közötti különbségekben is.

A nagy európai ginseng svindli

Természetesen ezek a pénztárcabarát termékek szélesebb vevőkör számára elérhetőek, mint prémium kategóriás, magasabb árfekvésű kivonatok. Ugyanakkor a csekélyebb ár oltárán pont a legfontosabbat, a koncentráltabb hatóanyag-tartalmat kellett feláldozni.

Ezzel szemben az általunk forgalmazott, prémium minőségű Fekete ginseng aktív hatóanyag-tartalma minimu 6 mg/g, a Enzimes Vörös Ginseng kivonat Rg1, Rb1, Rg3 tartalma pedig minimu 10 mg/g közé tehető. Ezek a ginseng esetében rendkívül magas számok, amiket csak a 6 éves növények tudhatnak magukénak.

Ennyire részletes információkat olcsóbb termékek csomagolásán nem fogsz találni, méghozzá nem véletlenül.

Mert a hangsúly az aktív hatóanyagon van a ginzenozidokon

A turpisság ugyanis nemcsak a szüretelés idejében rejlik: gyakran előfordul, hogy a forgalmazók nem a növény aktív hatóanyag-tartalmát tüntetik fel a készítményeiken, hanem azt, hogy az adott kapszula vagy ampulla, mekkora mennyiségű porított ginzenget tartalmaz.

Így fordulhat elő az a helyzet, hogy a csomagoláson 200 mg/g ginsenget lát feltüntetve a vásárló, de ettől még nem lesz hatásosabb a ginzengkészítmény, sőt! Mivel fiatal növényeket használnak fel – erre utal a növény életkorának hiánya –, ráadásul por formájában, az aktív hatóanyag-tartalom a töredéke a prémium minőségnek.

Abban az esetben győződhetnél meg teljes bizonyossággal a készítmény hatékonyságáról, ha a ginsenozidok aktív hatóanyag-tartalma is fel lenne tüntetve a csomagoláson – mégpedig a származási hely, és a feldolgozott növény életkora mellett. Amennyiben ezek az alapvető információk is hiányoznak, érdemes kétszer is meggondolni a vásárlást.

Német nyelven itt olvasható!

Kérem a valóban prémium minőségű ginseng kivonatomat, klikk ide!

 

Koreai Ginseng termékek