Ginzeng, a vérnyomás legjobb barátja

Koreai ginseng, a vérnyomás legjobb barátja

Miért félünk a magas vérnyomástól?


VérnyomásA magas vérnyomás kezdeti időkben fejfájás formájában jelentkezhet - legyen az tompa fejfájás, lüktető halántéktáji fejfájás - vagy akár koncentrációvesztést és szédülést is tapasztalhatunk. Ezek mind-mind a magas vérnyomás jelei lehetnek, de talán nem tűnnek elég komoly problémának ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk. Emiatt jellemzően nem foglalkozunk vele, fájdalomcsillapítókkal tompítjuk a kellemetlen tüneteket és csak akkor keressük fel háziorvosunkat, amikor már nagyobb a baj (további információkért kattintson ide!). Fontos a megelőzés és jó tudni, hogy természetes módon is szabályozható a vérnyomás.

Koreai kutatók a 90-es évek végén tanulmányozták a ginzeng vérnyomásra és erekre gyakorolt hatását. Kezdetben állatok szisztolés vérnyomását és pulzusszámát monitorozták. A kutatás bebizonyította, hogy a szisztolés vérnyomást csökkentette a koreai ginzeng szaponinja (100mg/kg). Ez a folyamat azért következik be, mert a ginzeng elősegíti a nitrogén-monoxid termelődését, mely értágító hatású.

Wikipédia

***VÉRNYOMÁS: Az aorta és közvetlen ágai rugalmas (elasztikus) típusú artériák. Ezek a szív összehúzódásakor kitágulnak, és tárolják a szív összehúzódásából eredő energiát: szélkazán funkció. A szív elernyedésekor a vérnyomást ezeknek az ereknek a rugalmassága tartja fenn. Így alakul ki a vérnyomás két értéke a (szisztolés) és (diasztolés) vérnyomás. (Jelölése: szisztolés/diasztolés és az alkalmazott mértékrendszer pl. 120/80 Hgmm.) A diasztolés érték emelkedése inkább a magas vérnyomás betegség jellemzője, míg a szisztolés és diasztolés érték közötti különbség növekedése - egyéb okokat (pl. billentyűelégtelenség) mellőzve - az erek rugalmasságának csökkenésére utal (idős kori érelmeszesedés).*** Forrás: Wikipédia

2016-ban Dél-Koreában végzett tudományos kísérletben a ginzeng egyik hatóanyagát, az Rg3 ginzenozid hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, hogy a koreai ginseng kedvező hatást gyakorol a vérnyomás-szabályozásra, így természetes módon tud segíteni a vérnyomás beállításában.

Egy másik 2016-os koreai tanulmány szerint kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatot végeztek (olyan kísérletet, melynek során sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban résztvevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott.) A résztvevők naponta 10 kapszulát fogyasztottak, amely 5g vörös ginzenget vagy placebót tartalmazott. 12 hét elteltével a vörös ginzenget fogyasztó résztvevőknél vérnyomás csökkenést tapasztaltak (szisztolés és diasztolés vérnyomás átlagosan 6,5 és 5,0 Hgmm-es csökkenést mutatott). Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden kutatás alkalmával magas hatóanyagtartalmú 6 éves ginseng növényt használtak ami Koreában termett! Hogy miért fontos ezt itt elolvashatja. Kattints!

Egy másik koreai klinikai vizsgálat alkalmával 8 hetes ginzeng fogyasztás (4,5 g / nap) hatását figyelték meg a résztvevőkön 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozással. 26 résztvevőnek hipertónia (magas vérnyomás) esetén a 24 órás átlagos szisztolés vérnyomása szignifikánsan csökkent (p = 0,03), míg a diasztolés vérnyomása csökkenést mutatott (p = 0.17). A vérnyomás csökkenést nappali (reggel 8 és este 6 óra között) és hajnalban (hajlani 5:00-7:00 között) időszakban figyelték meg.

Egészség - Prémium Koreai Ginzeng kivonattal

Összefoglalva

Kimutatták, hogy a koreai vörös ginzeng (Panax ginseng)  segít rugalmassá tenni a véredényeket, így vérnyomás szabályozó hatást fejt ki. A fekete ginzeng még hatékonyabb tud lenni a vérnyomás beállításában, mivel 3-szor több Rg3 hatóanyagot tartalmaz, mint a vörös ginzeng.

Koreai ginseng, a vérnyomás legjobb barátja, kattintson ide!

Források:
- Department of Physiology, College of Medicine, Chungnam National University, 6 Munhwa-dong, Tung-gu, Taejon 301-131, Korea.
- Tae Woong Cha, Minjoo Kim, Minkyung Kim, Jey Sook Chae & Jong Ho Lee, Hypertension Research (2016) doi:10.1038/hr.2016.7
- Am J Chin Med. 1998;26(2):199-209., Department of Internal Medicine, Seoul National University College of Medicine, Korea

1 vélemény

Winkler Ilona Mária

Kérdésem lenne, az alábbi gyógyszereket használom: Olicard, Lamolep, Vackotasin, Talliton, Amlodipin, Tanodyn, Zyllt, Szeretném megtudni, hogy az Önök álltak ajánlott Koreai ginzeng fogyasztható-e? és melyik fajtája (vörös vagy a fekete). Mennyi idő után hagyhatom el a gyógyszereket ??? Válaszukat várom! Köszönöm: Winkler Ilona

Winkler Ilona Mária

Véleményezés

Minden hozzászólás moderálva van publikálás előtt