Mi a különbség a vérhígító és a véralvadásgátló között?

Véralvadásgátló, vérhígító és a ginseng, hogyan hatnak egymásra?

Sajnálatos, hogy az interneten bárki bármit leírhat tudományos forrásra való hivatkozás nélkül. Javasoljuk, ahelyett hogy gondolkozás nélkül bármit elhinnénk, minden esetben érdemes az interneten fellelhető kutatások között keresgélni. Különösen akkor, ha olyan sokakat érintő témáról van szó, mint a véralvadásgátló, vérhígító és a ginseng kapcsolata. Hogyan hatnak egymásra? Ennek járunk most utána.

6 éves koreai ginseng gyökér

Az egészségünkről való gondoskodásban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint a véralvadás, a vérhígulás és a különböző gyógyszerek, amelyek ezeket a folyamatokat befolyásolják. A Panax ginseng, vagyis a koreai ginseng, egy olyan növény, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és kutatások szerint természetes módon segíthet a véralvadás szabályozásában. Fontos megjegyezni, hogy valódi hatást (és nem placebo hatást) csak és kizárólag a 6 éves koreai ginsenggel lehet elérni. A 6 éves ginsengből előállított készítmények pedig nem a pár ezer Forintos étrend-kiegészítők közé tartoznak. Viszont cserébe egészségügyi problémákat oldhat meg.

Mi a különbség a vérhígító és a véralvadásgátló között?

  • Vérhígítók:  Ezek a gyógyszerek olyan anyagok, például a warfarin vagy a heparin, amelyek csökkentik a vér véralvadási képességét. Ezáltal megakadályozzák a vérrögképződést és a meglévő vérrögök növekedését.
  • Véralvadásgátlók: A véralvadásgátlók szélesebb kategóriát fednek le, és olyan gyógyszereket foglalnak magukban, mint az antiaggregánsok és az antikoagulánsok. Az antiaggregánsok (például az aszpirin) a vérlemezkék összetapadását gátolják, míg az antikoagulánsok (például a warfarin vagy a heparin) megakadályozzák a vér véralvadását.

A véralvadásgátók és vérhigítók alkalmazása

  • Vérhígítók: Általában a mélyvénás trombózis vagy a stroke megelőzésére, valamint a meglévő vérrögök kezelésére alkalmazzák.
  • Véralvadásgátlók: Széles körben alkalmazzák szív- és érrendszeri betegségek kezelésére és megelőzésére, például a szívinfarktus vagy a szívelégtelenség esetén.

A Panax Ginseng, a természetes alternatíva:

  • A Panax ginseng hagyományosan az általános jólét fokozására használt gyógynövény, amely stresszcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Kutatások azt mutatják, hogy a Panax ginseng potenciális természetes véralvadásgátló terápiaként használható.

A véralvadásgátók és vérhigítók lehetséges mellékhatásai

  • Vérhígítók: A vérzés kockázata növekedhet, és egyes vérhígítókhoz szoros véralvadási ellenőrzés szükséges lehet.
  • Véralvadásgátlók: Ezek is növelhetik a vérzés kockázatát, különösen, ha túl sokat vesznek be belőlük.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusú gyógyszert csak orvos utasítására kell alkalmazni, és szigorú ellenőrzés mellett. A megfelelő gyógyszer kiválasztása és adagolása az egyéni egészségi állapottól és a betegség típusától függ, ezért fontos az orvosi konzultáció a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében.

Kutatások véralvadás és Panax Ginseng témában

1. kutatás: Egy 2017 áprilisi kutatásban 16 ginzenozidot és két sapogenint (szaponin része) azonosítottak. A vizsgálat kiindulásakor azt feltételezték, hogy bizonyos vegyületek (Rg2 ginzenozid, Rg3 ginzenozid, PPT) felelősek az antikoaguláns (véralvadásgátló) hatásért.

A kutatás eredménye, hogy a ginzengből származó fent említett vegyületek potenciális természetes véralvadásgátlók, amelyek nagy trombin-szelektivitással rendelkeznek és meghosszabbítják a véralvadási időt. A vizsgálatok és elemzések azt is sugallták, hogy három vegyület - az Rg2, az Rg3 és a PPT - felelősek lehetnek az véralvadásgátló hatásért. Ezért az összes szaponin és ezek a hatékony összetevők potenciális természetes véralvadásgátló terápiaként használhatóak. Az eredeti kutatás angolul itt tekinthető meg, klikk ide!

2. kutatás: Egy 2013-as kutatásban összehasonlító tanulmányt készítettek a Panax nemzetségbe tartozó három ázsiai gyógynövénykészítmény véralvadásgátló hatásáról, valamint az Rg1 és Rg2 ginsenozidok véralvadásgátló hatásairól.

A Panax nemzetség Araliaceae családjába tartozó három gyógynövény Panax ginseng CA Meyer: Koreai Ginseng, Panax quinquefolius L.: Amerikai ginseng, és Panax notoginseng (Burk.) FH Chen: Kínai ginseng -  kémiai összetétele meglehetősen hasonló; gyógyászati ​​természetük azonban nagyon eltérő. Az eltérések okát a hagyományos kínai orvoslás elmélete magyarázza, és részben igazolják a modern farmakológiai vizsgálatok, mint például a thrombocyta-aggregáció (véralvadási folyamat része). Alább látható a ginseng fajták hatóanyag tartalom különbsége:

Ginseng fajták hatóanyagai

A kutatás eredménye, hogy a  Koreai ginseng, Amerikai ginseng és Kínai ginseng vizes kivonatai jelentősen megnövelték a véralvadási időt a kontroll csoporthoz képest. Három gyógynövény közül a Koreai ginseng vizes kivonat mutatta a legerősebb véralvadásgátló hatást, ezt követte a Kínai Ginseng, míg az Amerikai Ginseng mutatta a leggyengébb hatást. Az eredeti kutatás angolul itt tekinthető meg, klikk ide!

Összefoglalás

A fenti kutatások alapján azt javasoljuk, hogy ha érintett vagy a témában, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy diagnosztizálni tudják a problémádat (mélyvénás trombózis, szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri betegségek kockázata, stb.), és megkapd a szükséges kezelést.

Emellett, mint kiegészítő terápia, a 6 éves koreai ginseng is segíthet. Érdemes megjegyezni, hogy ellentétben néhány téves híreszteléssel, a koreai ginseng nemcsak hogy nem negatívan befolyásolja a véralvadásgátlók és vérhígítók hatását, hanem éppen ellenkezőleg: természetes módon ugyanabban segít.

Hogyan hat a vérnyomásra a 6 éves koreai gineng, tudj meg erről többet, klikk ide!

 

Amennyiben természetes megoldást keresel, az alábbi ginseng kapszulát javasoljuk, amely a legszélesebb spektrumban, a legtöbb problémán egyszerre segíthet.  Rg3, K-vegyület, & Rb1, Rb2, Rg1, Rg2, Rg5, Rh1, Rh2, Rh3, Rh4, Rk1, Rk2, Rk3, Rk4, Rd, Re, Rc, aPPT, aPPD vegyületek találhatóak benne. A széles spektrum pedig a gyártási technológiával magyarázható, azaz jelenleg az enzim technológia számít a legmodernebb gyártási technológiának. További információk a Saponin Plus Kapszuláról, klikk ide!

 Saponin ginseng kapszula - extra strong