Fekete Ginseng, a természetes koleszterinszint csökkentő

Miért félünk a magas koleszterinszinttől?

A magas koleszterinszinthez gyakran kapcsolódhat a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás kialakulása, illetve szövődménye lehet az érszűkület, szívinfarktus, szélütés. Rendkívül fontos lenne ezen népbetegségek megelőzése. Helytelen életmód esetén a  koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban elég gyakran felborul. Általános jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legjobban támogatott kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és táplálkozással és olyan 100%-ig természetes összetevőjű étrend-.kiegészítőkkel, mint a Prémium Koreai Ginseng remekül karbantartható mellékhatások nélkül, ami sajnos a gyógyszeres kezelés egyik szokványos velejárója.

A vér emelkedett koleszterinszintje (hypercholesterinaemia) komoly problémát jelent számos országban. A koleszterinszint növekedés az egészségügyi szakemberek számára kiemelten fontos, mivel ez az egyik elsődleges kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában és         növekedésében.

Koleszterintszint csökkentő hatása van a Fekete GinsengnekA magas koleszterinszint általában az elhízás, az energiabevitel és az energiatermelés közötti egyensúlyhiány miatt következik be. Ez az aránytalanság zsírfelhalmozódást eredményez a zsírszövetekben és LDL koleszterinszint növekedést okoz a vérben és más szervekben. 

Mit jelent a „jó” (HDL) és a „rossz (LDL) koleszterin? 

A jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterinSzervezetünkben a máj állítja elő a koleszterint az ételekben található telített zsírokból, mely testünk minden részén speciális fehérjékkel kapcsolódik össze és ezáltal jut be a vérkeringésbe. A kapcsolatnak létrejöttének, idegen szóval lipoproteinnek két fajtája van, az alacsony sűrűségű LDL, és a magas sűrűségű HDL.
Az LDL – a "rossz" – a májból a sejtek felé szállítja a koleszterint. Ha ebből túl sok halmozódik fel a vérben, az érfalakat súlyosan károsíthatja. Lerakódik az artériák belhártyája alatt, keménnyé és merevvé téve azok falát. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, melynek egy későbbi következménye lehet például a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A HDL - a "jó" - a feleslegessé váló koleszterint kivonja a vérből, és visszajuttatja a májba, amitől csökken a fent említett megbetegedések kialakulásának kockázata is. A májba szállított koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék megemésztését segítik elő.

A Fekete Ginseng szerepe

6 éves koreai ginseng gyökérA ginseng (Panax ginseng Meyer) egy jól ismert gyógynövény, amelyet a klasszikus keleti gyógynövény szótárban jegyeztek fel "Shin-nong-bon-cho-kyung" néven. A ginseng különböző farmakológiai és terápiás tulajdonságokkal rendelkezik.  A fekete ginseng a friss ginseng kilencszer ismételt gőzölésével készül. A Fekete Ginsenggel végzett kutatások kimutatták, hogy a hosszan tartó hőkezelés növeli az antioxidáns aktivitást. Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta a Fekete Ginseng víz és etanol kivonatainak hatását a kísérleti patkányok koleszterinszintjére (hiperkoleszterinémiájára). Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy ilyen hatásról számoltak be.  A minőségi ginsenget így termesztik. Kattintson ide! 

A Ginseng jótékony hatásai

A Fekete Ginseng ginseng egyik fő sajátossága, hogy javítja a véredények állapotát és jobb vérkeringést biztosít. A mechanizmus szerint a ginseng hozzájárul a nitrogén-oxid felszabadulásához, amely elősegíti az erek tágulását bármilyen mellékhatás nélkül. Koreai és Nyugat-Európai kutatások szerint a Fekete Ginseng hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet. 

A ginsenget és a ginsenozidokat hosszú ideig tanulmányozták a szervezet vitalitására, az immunrendszerre, a különböző típusú rákokra, a gyulladásos anomáliákra, az idegrendszeri rendellenességekre, a reproduktív rendszer működésére és a szív-és érrendszeri betegségekre gyakorolt ​​terápiás hatásaik miatt. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a ginseng erősen gátolja az in vitro hasnyálmirigy-lipáz* aktivitást, valamint a ginseng azon képességét, hogyan mérsékelte az elhízást és a plazma lipidprofilt a nagy zsírtartalmú ételekkel táplált kísérleti rágcsálókban.

Ami most számunkra érdekes, az a Fekete Ginseng. A Fekete Ginsenget nyers 6 éves ginseng gyökérből állítják elő, amit magas hőmérsékleten, 9 alkalommal ellenőrzött körülmények között addig gőzölnek, amíg feketévé nem válik.

Fekete Ginseng a kilenc gőzölés hatására

Ezt a farmakológiailag aktív hatóanyagot (ginzenozid) korábban más sok szempontból tanulmányozták, azonban a koleszterinszintre (hypercholesterinaemiára) gyakorolt ​​hatásait még nem vizsgálták részletesen. Eredményeink azt mutatták, hogy a Fekete Ginseng hatékonyan csökkentette a koleszterin teljes szérumszintjét. Emellett növelte az élelmiszer-hatékonysági arányt (FER), valamint a differentált fehérvérsejtszámot (WBC).

Összefoglalva

A 21. században a koleszterin túlzott felhalmozódásának kockázata a szervezetben és a szív- és érrendszeri megbetegedések terén komoly aggodalomra adhat okot az egész világon. A ginsenget már régóta alkalmazzák a szívelégtelenség kezelésére és a sejtek károsodása elleni védelemre celluláris és környezeti stressz nélkül, mellékhatások nélkül. Számos vizsgálatot végeztek a ginseng kardioprotektív hatásairól, melyek kimutatták, hogy a Fekete Ginseng kivonat hatékonyan csökkentette az LDL koleszterinszintet. A magas koleszterinszintű táplálkozás által a májban és zsírszövetekben előidézett szövettani változásokat a Fekete Ginseng kivonat kedvező irányban csökkentette.  

 

 

Fekete ginseng, a természetes koleszterinszint csökkentő, klikk ide!

Köszönetnyilvánítás 

Ezt a munkát az IPET (Élelmezési, mezőgazdasági, erdészeti és halászati ​​technológiák tervezésének és értékelésének Intézete), támogatta 2014-ben Dél-Koreában. 

A teljes kutatási anyag az alábbi linken angolul elérhető: 

Forrás: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1226845315000706     

* A lipáz az emberi szervezetben a zsírok lebontásában fontos szerepet játszó enzim

Legyen az első hozzászóló

Minden hozzászólás moderálva van publikálás előtt