Magas vérnyomás és a ginseng, a természetes ellenszer

A magas vérnyomás veszélyes betegség, ennek ellenére sokan vannak, akik nem igazán foglalkoznak vele. Főleg akkor, ha nem jár tünetekkel, és ha 50 éves kor fölött jelentkezik. Mert „nincs tőle semmi bajom”, és „a korral jár”. Csakhogy a kelleténél emelkedettebb vérnyomás akkor is okozhat problémát, ha éppenséggel nem érzékelünk mindennapos tüneteket. És bár bizonyos szinten valóban a korral jár, ez nem ok arra, hogy ne foglalkozzunk vele.

Magas vérnyomás tünetei

Az emberek többsége valamiért azt hiszi, hogy a magas vérnyomásnak vannak jelei, mindenképpen érezni lehet, ha gond van. Sajnos ez nem teljesen igaz. A valóság az, hogy a hipertóniának lehetnek tünetei, de nem feltétlenül jönnek elő, illetve általános igazság, hogy ha érezhető jelei vannak, akkor már elég súlyos a helyzet.

Gyakori, hogy a magas vérnyomás véletlenül derül ki, valamilyen rutinvizsgálat folytán: például, ha a jogsit akarjuk megújítani, ezért el kell mennünk orvosi vizsgálatra.

Milyen az ideális vérnyomás, és miért baj, ha magas?

A normális vérnyomás 18-65 éves kor között 120-129/70-79 Hgmm, 65 éves kor felett 130-139/70-79 Hgmm. Ha ennél magasabb akár a szisztolés (első), akár a diasztolés (második) érték, akkor magas vérnyomásról beszélünk, aminek természetesen azért vannak fokozatai.

Magas vérnyomás szövődményei

Hogy a magas vérnyomás mennyire veszélyes, azt jól tükrözi, hogy „néma gyilkosnak” is nevezik: azaz úgy károsítja a szervezetet, hogy észre sem vesszük a jelenlétét.

Ha a vérnyomásunk magas, az ereink folyamatosan károsodnak. Főként az erek falában okoz problémát, ugyanis érelmeszesedés alakul ki az egész szervezetben. Romolhat a vérellátás az agy, a vese, a szív és a szem területén, ami a szervek funkcióinak ellátását rontja. A súlyosabb következmények közt szerepel az agyvérzés, stroke, szívinfarktus, veseelégtelenség, romolhat a látás, sőt, vakság is kialakulhat. És mindez akár úgy is, hogy észre sem vettük a magas vérnyomást!

Mit érezhetünk, ha magas a vérnyomásunk?

Lehet, hogy semmit, de az is lehet, hogy olyan, bagatellnek tűnő kellemetlenségeket, amiknek nem is tulajdonítunk túl nagy jelentőséget, és simán átsiklunk fölöttük.

A magas vérnyomás fejfájás formájában jelentkezhet, legyen az tompa fejfájás, lüktető halántéktáji fejfájás, de akár koncentrációvesztést és szédülést is tapasztalhatunk. Ennek ellenére sokáig maradhat rejtve a probléma valódi oka, egyrészt, mert nem specifikusak a tünetek, másrészt, mert nem tűnnek elég komolynak ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk. Mindezek miatt jellemzően nem foglalkozunk vele, fájdalomcsillapítókkal tompítjuk a kellemetlen tüneteket. Ez azért baj, mert a vérnyomás nem játék: olyan, mint egy időzített bomba, ami bármikor robbanhat.
Magas vérnyomás és a fejfájás

És hangsúlyozzuk még egyszer: nem biztos, hogy van tünet. A magas vérnyomás alattomos, akár évekig rejtve maradhat, ha nem ellenőrizzük időnként. Fiatalabb korban is érdemes lehet néha csak úgy szúrópróbaszerűen vérnyomást mérni, de 40 éves kor fölött kötelező rendszeresen ellenőrizni! Így ha probléma adódik, még időben elkaphatjuk.

A magas vérnyomás idős korban

Bár a kor előrehaladtával a vérnyomás valóban emelkedik, ami normálisnak mondható, nem szabad természetesnek venni a magas vérnyomást: a vérnyomás csökkentése nagyon fontos! Igenis lehet és kell is tenni a hipertónia ellen, és mint a legtöbb egészségügyi probléma esetében, a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Ha ugyanis még időben elkezdünk figyelni a vérnyomásunkra, természetes módon, gyógyszerek nélkül is szabályozhatjuk.

A magas vérnyomás kialakulásának nagyon sok életmódbeli vonatkozása van. Ilyen az elhízás, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód. Már azzal is sokat tehetünk a megelőzésért, ha rendszeresen mozgunk, egészségesen eszünk és kerüljük a káros szenvedélyeket. De ha ennél többet is szeretnénk tenni magunkért, a vérnyomás csökkentés természetesen is lehetséges: például a magas hatóanyag-tartalmú koreai ginseng fogyasztásával.

A ginseng hatása a vérnyomásra

Fekete Ginseng - magas vérnyomás ellenszere

Koreai kutatók az 1990-es évek végén tanulmányozták a ginseng vérnyomásra és erekre gyakorolt hatását. Kezdetben állatok szisztolés vérnyomását és pulzusszámát monitorozták. A kutatás bebizonyította, hogy a szisztolés vérnyomást csökkentette a koreai ginseng szaponinja (100mg/kg). Ez a folyamat azért következik be, mert a ginseng elősegíti a nitrogén-monoxid termelődését, mely értágító hatású.

2016-ban Dél-Koreában végzett tudományos kísérletben a ginseng egyik hatóanyagát, az Rg3 ginzenozid hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, hogy a koreai ginseng kedvező hatást gyakorol a vérnyomás-szabályozásra, így természetes módon tud segíteni a vérnyomás beállításában.

Egy másik 2016-os koreai tanulmány során kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatot végeztek (olyan kísérletet, melynek során sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban résztvevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott.) A résztvevők naponta 10 kapszulát fogyasztottak, amely 5g vörös ginsenget vagy placebót tartalmazott. 12 hét elteltével a 6 éves vörös ginsenget fogyasztó résztvevőknél vérnyomás csökkenést tapasztaltak (szisztolés és diasztolés vérnyomás átlagosan 6,5 és 5,0 Hgmm-es csökkenést mutatott).

Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden kutatás alkalmával magas hatóanyag-tartalmú 6 éves ginseng növényt használtak, ami Koreában termett! A ginsengnek 6 évre van szüksége, hogy a maximális hatóanyag a növényben létrejöjjön. Így hiába próbálkoznak rengetegen, hogy olcsón megveszik a ginsenget kapszula vagy ampulla formájában ezek a termékek (2-5 ezer forint) gyakorlatilag a placebóra hatnak mert olyan csekély bennük a hatóanyag! Hogy ez miért fontos, azt itt olvashatod!

Egy másik koreai klinikai vizsgálat alkalmával 8 hetes ginseng fogyasztás (4,5 g / nap) hatását figyelték meg a résztvevőkön 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozással. 26 résztvevőnek hipertónia (magas vérnyomás) esetén a 24 órás átlagos szisztolés vérnyomása szignifikánsan csökkent (p = 0,03), míg a diasztolés vérnyomása csökkenést mutatott (p = 0.17). A vérnyomás csökkenést nappali (reggel 8 és este 6 óra között) és hajnalban (hajlani 5:00-7:00 között) időszakban figyelték meg.

Magas vérnyomás csökkentése természetesen, ginsenggel

Mindegyik kísérletből egyértelműen látszik a ginseng hatása a vérnyomásra: a hipertóniával küzdők sikeresen lejjebb vihetik az értéket, ami nagyon sokat jelenthet az egészségük szempontjából!

Kimutatták, hogy a 6 éves növényből készült koreai vörös ginseng (Panax ginseng) segít rugalmassá tenni a véredényeket, így vérnyomás szabályozó hatást fejt ki. A fekete ginseng még hatékonyabb tud lenni a vérnyomás beállításában, mivel közel 2-szer több Rg3 hatóanyagot tartalmaz, mint egy átlag vörös ginseng (nem a nálunk kapható vörös ginsengekhez képest).

A magas vérnyomásnak több oka lehetséges. Leggyakrabban az érfalak elváltozása (meszesedés, érszűkület, perifériás érbetegség) okozza, más esetekben a központi (agyi) mechanizmusok. Fontos megjegyezni, hogy a ginseng gyógynövény akkor tudhat segíteni a magas vérnyomáson, amennyiben annak oka az érfalak elváltozása. A ginseng elősegíti a nitrogén-monoxid termelődését, mely értágító hatású. További blog a magas vérnyomásról. Klikk ide!

Szív és érrendszeri betegségek Magyarországon

Tudtad, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségeknek köszönhető a legtöbb elhalálozás?

Ez nagymértékben köszönhető a nem éppen mintaszerű életmódnak, de annak is, hogy sokan nem is tudnak róla, ha a keringést érintő problémájuk van – például magas vérnyomásuk. Vagy tudják, de elbagatellizálják, mert nem érzik át a súlyát, ezért nem is tesznek ellene.

Azzal, hogy odafigyelsz a vérnyomásodra, és mindent megteszel a hipertónia megelőzéséért, csökkentheted ezeknek a betegségeknek a kockázatát is. Ha már emelkedett a vérnyomásod a normálishoz képest, a ginseng akkor is jó szolgálatot tehet – a vérnyomás csökkentés házilag segít elkerülni a gyógyszereket, vagy csökkenteni az adagot. A magas vérnyomás csökkentése gyógynövényekkel nagyon hatékony tud lenni, ha a megfelelő növényt alkalmazod, kellő mennyiségű aktív hatóanyaggal – például vörös vagy fekete ginsenget.

Vigyázz az egészségedre és csökkentsd a vérnyomásodat természetesen, gyógyszerek nélkül, amennyire csak lehet! 100 napos ginseng kúra, kattints ide!

Fekete ginseng kivonat a természetes vérnyomáscsökkentő