Székrekedés ellen mit tehetünk és hogyan alakul ki?

Székrekedés ellen mit tehetünk és hogyan alakul ki?

Az emésztőrendszeri gondok nagyon kellemetlenek tudnak lenni, már csak azért is, mert nehéz nem tudomást venni róluk, annyira rontják a közérzetünket a tünetek. A székrekedés is egy ezek közül a problémák közül. Talán azt gondolhatnád, hogy ezzel azért együtt lehet élni, de tévedsz: ha tényleg krónikus székrekedésről van szó, az legalább annyira rontja az életminőséget a mindennapokban, mint egy kiadós hasmenés.

Mit is jelent a székrekedés?

A székrekedés fogalmát nem lehet mindenkire érvényesen meghatározni, ugyanis az emberek anyagcsere ritmusa eltérő, ezért, ami az egyik embernek már székrekedés, az a másiknál még normális ütemű székletürítés.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek zöme naponta végzi el a nagy dolgát a vécén, de van, aki két-, esetleg háromnaponta szokott csak üríteni. Amennyiben a székletürítés a napinál ritkább, de ez az általános, és felfedezhető benne egyfajta ritmus, akkor nem beszélünk székrekedésről, csak lassú anyagcseréről.

Székrekedés akkor jön szóba, ha a normál ritmust megtörik, ahhoz képest huzamosabb ideig nem sikerül megszabadulni a bélsártól. Ez van, akinek már két-három nap után eljön, de van, akinek esetében csak négy-öt nap után jelenthető ki, hogy székrekedése van.

Az emésztőrendszeri problémák, mint például a székrekedés, nagyon kellemetlenek lehetnek. Ha tényleg krónikus székrekedésről van szó, az legalább annyira rontja az életminőséget a mindennapokban, mint egy kiadós hasmenés. A székrekedés fő tünete az, hogy nem sikerül a szokásos ritmusban kiüríteni a bélrendszert, és ez huzamosabb ideig fennáll. Az állapot más kellemetlen tünetekkel is járhat, mint például haspuffadás, étvágytalanság, hasfájás és szinte állandó székelési inger. Fontos tudni, hogy a székrekedés viszonylag ritkán fordul elő önmagában, így érdemes kivizsgáltatni a problémát, mivel gyakoribb, hogy valami más probléma tünete. Ha gyakran tapasztal székrekedést, érdemes a szokásos étrendjén változtatni és orvoshoz fordulni.

Mik a székrekedés tünetei?

A székrekedés fő tünete elég egyértelmű: nem sikerül a szokott ritmusban üríteni, és ez huzamosabb ideig fennáll.

Természetesen az állapot további kellemetlen tünetekkel is járhat, úgy mint:

  • haspuffadás
  • teltségérzet
  • hasfájás
  • ha mégis van széklet, kemény és nehéz tőle megszabadulni
  • étvágytalanság
  • rossz közérzet
  • szinte állandó székelési inger is előfordulhat
  • ha sikerül üríteni, az fájdalmas, és járhat akár a végbél repedés év elvesztő vérzéssel is.

Tudni kell, hogy a székrekedés viszonylag ritkán fordul elő önmagában, gyakoribb, hogy valami más probléma kísérő tünete, úgymint ételintolerancia, bélbetegségek. Ha krónikus, vagy gyakran visszatérő gond, akkor érdemes komolyabban kivizsgáltatni, mert súlyos betegség is lehet a háttérben! Ha azonban semmi ilyesmi nincs a jelenség mögött, a szokásainkon lehet érdemes változtatni.

Haspuffadás ellen az alábbi blog cikkünkben olvashat. Klikk ide!

Mit tehetünk a székrekedés ellen?

Amikor székrekedést tapasztalunk, az első dolog, amit teszünk, az általában az étkezésünk felülvizsgálata: mit ettünk mostanában, ami esetleg a problémát okozhatja? Köztudott tény, hogy vannak olyan ételek, amik fognak, azaz lassítják az anyagcserét. Ha túl sokat eszünk ezekből, akkor átmenetileg fennállhat miattuk székrekedés. A rendszeres és elegendő folyadékfogyasztás hiánya szintén vezethet odáig, hogy nem tudjuk elvégezni a nagydolgunkat.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy – különösen a készen vásárolt ételek esetében – annyi adalékanyagot viszünk a szervezetünkbe, amik szintén okozhatják ezt a problémát. Ilyen esetekben a legjobb megoldás, ha minél előbb igyekszünk megszabadulni a felgyűlt fölösleges anyagoktól. Adná magát a hashajtó ételek, mint megoldás, de ezeket nem tanácsos túl gyakran alkalmazni, mert akár kiszáradást is okozhatnak.

A megelőzés a leghatékonyabb fegyver a székrekedés ellen

A székrekedés bizonyos szinten hajlam kérdése is, ezért aki tudja magáról, hogy hajlamos rá, annak érdemes kiemelt figyelmet fordítania az elkerülése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magas rosttartalmú ételeket fogyasztunk, illetve olyasmiket, amik serkentik a bélműködést így segítve elő az egészséges életmódot. Sok mindent tehetünk szorulás ellen házilag!

A rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is kulcsfontosságú, ugyanis, ahogy már korábban említettük, a székrekedésnek szintén gyakori oka, hogy az érintettek nem fogyasztanak kellő mennyiségű folyadékot. Fontos azonban, hogy ez a folyadék ne cukros üdítőt, szörpöt jelentsen, ha nem tiszta vizet szorulás ellen kíváló! Vannak akik a rendszeres méregtelenítésben hisznek, erről itt olvashat bővebben. Klikk ide!

Segítsük a bélműködést természetes módon!

Sajnos pusztán táplálkozással, és a folyadékbevitelre való odafigyeléssel nem mindenki tudja ideális szintre terelni a bélműködését, és akinél erősebb a hajlam a székrekedésre, annál mindezek ellenére előfordulhat, hogy időnként kénytelen szembenézni ezzel a kellemetlen problémával.

Amennyiben ez a helyzet áll fent, érdemes lehet elgondolkodni egy olyan készítmény rendszeres alkalmazásán, ami serkenti a bélműködést, és akadályozza a székrekedés kialakulását. A Jang Dabium koreai béltisztító készítményünk kizárólag természetes anyagok alkalmazásával segíti a belek ideális működését, ezzel pedig a székrekedés elkerülését is. Rendszeres fogyasztásával a gyakori székrekedéses állapottól eljuthatunk a napi többszöri ürítésig, erőlködés és küzdelem nélkül székrekedés megszüntetése azonnal!

A készítménynek köszönhetően természetesen küzdhetünk a székrekedés ellen gyorsan házilag, nem kell hashajtókkal terhelni a szervezetünket, hogy kiürüljenek a káros anyagok. Az ürítési problémák leküzdésével pedig egy sor másik gondtól is megszabadulhatunk, amikről talán nem is feltételeztük, hogy ehhez kapcsolódnak! Naponta egy adag Jang Dabium már hatékonyan elősegíti a belek tisztítását, ezáltal pedig egy jobb életminőség kialakulását.

Jang Dabium - Székrekedés ellen