Miért nem érzi mindenki egyformán a ginseng hatását?

Miért nem érzi mindenki egyformán a ginseng hatását?

A világot is, de bármi másnak a hatását is mindenki különböző módon, szubjektíven érzékeli. De hogyan lehetséges, hogy valaki úgy számol be a ginseng hatásáról, hogyan szinte csak súrolja az érzékelési küszöbét, mások pedig szinte szárnyakat kapnak? Ennek járunk most utána.

Mi az a szaponin?

A szaponinok fokozzák más hatóanyagok oldékonyságát vízben, szeszben, de a felszívódásukat is. Ezért a szaponintartalmú gyógyszerektől a szervezetbe a táplálékkal kerülő kalciumionok nagyobb arányban jutnak a véráramba, és erősítik (olykor nem kívánt mértékben) a szájon át adagolt készítmények (pl. Digitalis – gyűszűvirágfélék hatóanyagának) hatását. (forrás: Wikipédia)

Tehát a szaponin az a vegyület, ami a ginseng esetében segíti a hatóanyagának, a ginzenozidnak a felszívódását. A ginsengben található ginzenozidok nem szívódnak fel közvetlenül az emberi szervezetben, hanem speciális ginzenozidokká kell alakítani őket, mint például az Rg3, Rh1, K-vegyület. A ginzenozidok lebontó (emésztő) képessége egyénenként eltérő, ezért ez az átalakulás sok esetben nem következik be, így alig érzik a ginseng hatását.

Mi az a ginzenozid?

A Panax ginseng gyógynövény fő hatóanyagai a ginzenozidok, amelyekről kimutatták, hogy különböző terápiás hatásokkal rendelkeznek. A mai napig közel 40 féle ginezenozidról számoltak be a kutatók. Ezek közül az egyik az Rg3, melyet kulcs ginzenozidnak tekinthetünk, mivel megfelelő mennyiségben fogyasztva számos problémát megoldhat. Ezek a fáradékonyság (kutatás itt és itt), szív- és érrendszert érintő problémák (további infó itt), vérnyomás problémák (további infó itt), potencia zavarok (kutatás itt), vércukor problémák (kutatás itt), memória problémák (kutatás itt), stb.

Szaponin és a ginzenozid összemosása: van, aki úgy tűnteti fel a terméke hatóanyagtartalmát, hogy például "80 mg / g ginsenozid (szaponin) tartalom". Ez szép nagy szám, de a ginzeonzid és a szaponin nem ugyanaz. A két érték összemosása pedig megtévesztheti a vásárlókat.

Koreai ginseng generációk

A technológia fejlődés ütemét követve a ginseng gyógynövény felhasználási módja is sokat változott. A fél évszázaddal ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett szárított ginsengtől mostanra eljutottunk a csúcstechnológiás enzimes ginsengig.

A szárított ginsengtől (0) a fekete ginsengig (9):

Ginseng gőzölés
  1. Dél-Koreában a 6 évig nevelt ginsenget betakarítják, majd megszárítják. A szárított 6 éves ginseng gyökér (technológiai fejlesztést tekintve 1. generációs ginseng) még nem tartalmaz Rg3 ginzenozidot.
  2. Egyszeri gőzölés után vörössé válik (2. generáció) és már megtalálható benne az Rg3 ginzenozid, így készül a vörös ginseng.
  3. Kilencszeri gőzölés után a fekete ginseng gyökérben (3. generáció) közel a duplája lesz az Rg3 ginzenozid hatóanyagból, mint a vörös ginsengben.
  4. Annak érdekében, hogy a ginzenozid hatóanyag még jobban fel tudjon szívódni az emberi szervezetben, a fermentálási eljárást alkalmazzák (4. generáció). A fermentált ginseng 2-8-szor több Rg3-t tartalmaz, mint az általános vörös ginseng gyökér (grammonként). 
  5. Az enzimes ginseng az 5. generácós ginseng. Az enzimtechnológia segítségével a ginzenozidokat speciális ginzenozidokká alakítja át, így megsokszorozódik az Rg3 és a K-vegyület, ezáltal még gyorsabban és még jobb eredményeket lehet elérni. (2015 és 2020 között végzett kutatások szerint a K-vegyület májvédő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedés elleni, cukorbetegség elleni, rákellenes, idegsejteket védő, öregedésgátló/bőrvédő hatású). 

További infók az enzimes ginsenget tartalmazó Ginseng Saponin Plus kapszula - Extra Strong-ról itt, klikk ide!

Koreai Ginseng Generációk

 

Mi a megoldás és milyen formában érhető el?

Az enzimes ginsengnek köszönhetően azok is megtapasztalhatják a ginseng jótékony hatásait, akik a normál vörös vagy a fekete ginseng kivonat esetén nem, vagy csak alig éreztek hatást.

Az enzimes ginseng egyrészről növényi kapszulás formában érhető el, az a Saponin Plus Ginseng Kapszula. További infóért klikk ide!

Vagy sűrű, folyékony kivonat formájában fogyasztható, ez az Enzimes Fermentált Ginseng kivonat 90g. További infóért klikk ide!

A visszajelzések szerint a sok éve fekete ginseng kivonatot fogyasztó vásárlóink jelentős része még elégedettebb az enzim technológiával kifejlesztett termékek hatásával.

 

További infók az enzimes ginsenget tartalmazó Ginseng Saponin Plus kapszula - Extra Strong-ról itt, klikk ide!

Saponin Plus Ginseng Kapszula - Extra Strong 60db
Enzimes Fermentált Vörös Ginseng kivonat 90g