A világot is, de bármi másnak a hatását is mindenki különböző módon, szubjektíven érzékeli. De hogyan lehetséges, hogy valaki úgy számol be a ginseng hatásáról, hogyan szinte csak súrolja az érzékelési küszöbét, mások pedig szinte szárnyakat kapnak? Ennek járunk most utána.
Mi az a szaponin?
A szaponinok fokozzák más hatóanyagok oldékonyságát vízben, szeszben, de a felszívódásukat is. Ezért a szaponintartalmú gyógyszerektől a szervezetbe a táplálékkal kerülő kalciumionok nagyobb arányban jutnak a véráramba, és erősítik (olykor nem kívánt mértékben) a szájon át adagolt készítmények (pl. Digitalis – gyűszűvirágfélék hatóanyagának) hatását. (forrás: Wikipédia)
Tehát a szaponin az a vegyület, ami a ginseng esetében segíti a hatóanyagának, a ginzenozidnak a felszívódását. A ginsengben található ginzenozidok nem szívódnak fel közvetlenül az emberi szervezetben, hanem speciális ginzenozidokká kell alakítani őket, mint például az Rg3, Rh1, K-vegyület. A ginzenozidok lebontó (emésztő) képessége egyénenként eltérő, ezért ez az átalakulás sok esetben nem következik be, így alig érzik a ginseng hatását.
Mi az a ginzenozid?
A Panax ginseng gyógynövény fő hatóanyagai a ginzenozidok, amelyekről kimutatták, hogy különböző terápiás hatásokkal rendelkeznek. A mai napig közel 200 féle ginezenozidról számoltak be a kutatók. Ezek közül az egyik az Rg3, melyet kulcs ginzenozidnak tekinthetünk, mivel megfelelő mennyiségben fogyasztva számos problémát megoldhat. Ezek a fáradékonyság (kutatás itt és itt), szív- és érrendszert érintő problémák (további infó itt), vérnyomás problémák (további infó itt), potencia zavarok (kutatás itt), vércukor problémák (kutatás itt), memória problémák (kutatás itt), stb.
Szaponin és a ginzenozid összemosása: van, aki úgy tűnteti fel a terméke hatóanyagtartalmát, hogy például "80 mg / g ginsenozid (szaponin) tartalom". Ez szép nagy szám, de a ginzeonzid és a szaponin nem ugyanaz. A két érték összemosása pedig megtévesztheti a vásárlókat.
Koreai ginseng generációk
A technológia fejlődés ütemét követve a ginseng gyógynövény felhasználási módja is sokat változott. A fél évszázaddal ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett szárított ginsengtől mostanra eljutottunk a csúcstechnológiás enzimes ginsengig.
A szárított ginsengtől (0) a fekete ginsengig (9):
- Dél-Koreában a 6 évig nevelt ginsenget betakarítják, majd megszárítják. A szárított 6 éves ginseng gyökér (technológiai fejlesztést tekintve 1. generációs ginseng) még nem tartalmaz Rg3 ginzenozidot.
- Egyszeri gőzölés után vörössé válik (2. generáció) és már megtalálható benne az Rg3 ginzenozid, így készül a vörös ginseng.
- Kilencszeri gőzölés után a fekete ginseng gyökérben (3. generáció) közel a duplája lesz az Rg3 ginzenozid hatóanyagból, mint a vörös ginsengben.
- Annak érdekében, hogy a ginzenozid hatóanyag még jobban fel tudjon szívódni az emberi szervezetben, a fermentálási eljárást alkalmazzák (4. generáció). A fermentált ginseng 2-8-szor több Rg3-t tartalmaz, mint az általános vörös ginseng gyökér (grammonként).
- Az enzimes ginseng az 5. generácós ginseng. Az enzimtechnológia segítségével a ginzenozidokat speciális ginzenozidokká alakítja át, így megsokszorozódik az Rg3 és a K-vegyület, ezáltal még gyorsabban és még jobb eredményeket lehet elérni. (2015 és 2020 között végzett kutatások szerint a K-vegyület májvédő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedés elleni, cukorbetegség elleni, rákellenes, idegsejteket védő, öregedésgátló/bőrvédő hatású).
Mi a megoldás és milyen formában érhető el?
Az enzimes ginsengnek köszönhetően azok is megtapasztalhatják a ginseng jótékony hatásait, akik a normál vörös vagy a fekete ginseng kivonat esetén nem, vagy csak alig éreztek hatást.
Az enzimes ginseng egyrészről növényi kapszulás formában érhető el, az a Saponin Plus Ginseng Kapszula. További infóért klikk ide!
Vagy sűrű, folyékony kivonat formájában fogyasztható, ez az Enzimes Fermentált Ginseng kivonat 90g. További infóért klikk ide!
A visszajelzések szerint a sok éve fekete ginseng kivonatot fogyasztó vásárlóink jelentős része még elégedettebb az enzim technológiával kifejlesztett termékek hatásával.