Adjunk vitamint a gyereknek? És ha igen, milyet?

A vitaminszedés megosztó téma, az pedig különösen, hogy a gyerekeknek kell-e, és ha adunk, akkor melyiket érdemes. Alapvetően kétféle szülő van: aki ad vitamint, mert fél a betegségektől, és így szeretné erősíteni a gyermeke immunrendszerét, illetve az, aki nem ad, mert szerinte az immunrendszer magától is működik és/vagy bizalmatlan a vitaminok összetevőit illetően. Kinek van igaza?

Működik az immunrendszer, de nem árt támogatni

A vitaminpártiak a betegségek megelőzésének szeretnék növelni az esélyét azzal, hogy egy kicsit pluszban megtámogatják az immunrendszert. Hogy ez szükséges-e arról megoszlanak a vélemények, de ártani biztos nem fog, sok orvos is javasolja. Ami pedig mindenképpen mellette szól, hogy vannak vitaminok, amiket bizonyos életkorokban szinte „kötelezően” ajánlanak.

Gondolj például a D vitamin gyerekeknek való adására, amit csecsemőkorban kifejezetten előírnak a megfelelő fejlődés életében. Ugyanez anyatejes babáknál a K-vitamin, amit a hozzátáplálásig javasolnak adni. Ezek az ajánlások támasztják alá, hogy a vitamin nem egészen „csak” vitamin, hanem igenis fontos szerepe lehet.

Miért nem akar valaki vitamint adni?

Két erősebb ellenérv szokott megjelenni. Az egyik, hogy nem kell az immunrendszert folyamatosan támogatni, tudja ő a dolgát, a külső beavatkozással igazából csak gyengítjük, mert nem „magától” dolgozik. Nos, ez meglehetősen ingatag lábakon áll: az immunrendszer nem lesz attól gyengébb, hogy támogatjuk, ez nem úgy működik, hogy a vitaminok majd helyette dolgoznak. A vitamin beépül a rendszerbe, és maga a rendszer lesz erősebb. Egyébként igen, egészséges embernél, gyereknél tudja a dolgát magától is, de miért ne javíthatnánk rajta, ha van rá lehetőségünk?

A másik ellenérv, hogy a vitaminokban egy rakás mesterséges anyag van, amire a szervezetünknek semmi szüksége nincsen. Ki tudja, miket adunk így be a gyerekeknek, jobb, ha inkább nem kapnak semmi ilyesmit, akkor biztosan nem ártunk.

Ez utóbbi a szemlélet már tudatosabb, és van benne igazság. A piacon lévő, népszerű, jellemzően olcsó gyerekvitaminok ugyanis tele vannak egy csomó adalékanyaggal, amik tulajdonképpen nem kellenek beléjük, csak azért vannak, hogy színesebbek, szagosabbak, finomabbak legyenek illetve az előállítás költsége ezeknek az anyagoknak köszönhetően rendkívül olcsó. Nyilván abból a célból, hogy a gyerekek hajlandóak legyenek bevenni őket, hiszen ők aligha fognak lenyelni egy tablettát vízzel azért, mert „kell és kész”.

Vita Ginseng Kids - Ginseng + D-Vitamin gyerekeknek

Mi a baj az adalékanyagokkal?

Tudtad, hogy a legtöbb gyógyszer, táplálékkiegészítő esetében az esetleges allergiát, túlérzékenységet nem maga a hatóanyag okozza, hanem a „sallang”? Tehát pontosan ezek az adalékanyagok, amik a hatóanyag mellett ott vannak. Sajnos ez a gyerekvitaminoknál is igaz, legtöbbször a színezékre, egyéb kísérő anyagokra jelentkezek túlzott válaszreakció.

Emellett olyasmik is előfordulnak, amik a gyerekek szervezetének nem igazán jók. A legtöbb ilyen gyerekvitaminban például túl sok cukor van, ami a gyereket indokolatlanul felpörgetheti, és nem jó a fogainak sem. Nézzük meg egy kicsit részletesebben mi az, ami nem kell a gyerekeknek, de mégis benne van az olcsó gyerek vitaminokban: mesterséges színezék, xantán-gumi, szintetikus vitamin, ciklo-dextrin stb.

Érthető tehát, hogy az ilyen témában tájékozott szülő inkább nem akar vitamint adni a gyermekének. De van köztes megoldás: kizárólag természetes anyagokat tartalmazó vitaminok, amilyen a Vita Ginseng Kids is. Viszont sokak számára ellenérv lehet, hogy ezeknek az előállítása rendkívül drága, így ezek a termékek magasabb árfekvésűek.

Mit tartalmaz a Vita Ginseng Kids?

  • Koreai fermentált vörös ginseng kivonat (133mg/tasak)
  • Banán kivonat
  • Tejpor (csekély mennyiségű laktóztartalom: 0,37g/tasak)
  • 7 féle bogyós gyümölcs kivonat (áfonya, fekete berkenye, sötét cseresznye, feketeribizli, málna, áfonya, szeder)
  • 20 féle zöldség kivonat (sárgarépa, burgonya, paradicsompüré, tök, citromsárga sárgarépa, cékla, cukorrépa, fekete sárgarépa, uborka, zeller, póréhagyma, borsó püré, vöröshagyma, pirospaprika, édes sütőtök, káposzta, spenót, saláta, fehérrépa, brokkoli)
  • Természetes D-vitamin

Vita Ginseng Kids - 7 féle bogyós gyümölcs

Ahogy láthatod, csupa természetes összetevő van benne, semmi olyasmi, amit nem szívesen adnál a gyermekednek. Az ízéről, és a gyerek szempontból fogyasztható kivitelezésről a sokféle gyümölcs gondoskodik. Por formájában juthatsz hozzá, és belekeverheted bármibe, amit a gyermeked szeret.

A termék hatásosságát a vörös ginseng, valamint a D-vitamin biztosítja. Említettük már, hogy a D-vitamin gyerekeknek annyira fontos, hogy babák esetében kifejezetten előírják az orvosok, de később is kellene szedni. A ginsenggel kapcsolatban előírás ugyan nincs, de számos jótékony hatása van, ezért érdemes adni:

  • Támogatja az immunrendszert
  • Javítja a szellemi, fizikai teljesítőképességet, segít a koncentrációban, javítja az állóképességet
  • Támogatja a vérkeringést, ezáltal az agyi funkciókat is

Nem mindegy, milyen a ginseng

Most mondhatod, hogy nagyon sok ginsenges készítmény van a piacon, és ez igaz is, de két probléma is akad: az egyik, hogy nem mindegyik való gyerekeknek, a másik pedig, hogy a nagy részük hatóanyag-tartalma annyira csekély, hogy nem fog látványos eredményt mutatni a fogyasztásuk mert jellemzően olcsó 2-4 ezer forintos termékek és a hatóanyag-tartalmuk elenyésző.

  • A ginseng hatásossága ugyanis abban rejlik, hogy a növényt sokáig kell hagyni nőni, fejlődni. A nálunk kapható termékek mindegyikéhez 6 éves ginsengeket használ a gyártó, mert ekkor a legjobb minőségű a növény, ekkor a legjobb az aktív hatóanyag-tartalom. A gyerekvitaminban is használt 6 éves Koreai fermentált vörös ginseng kivonat(133mg/tasak)

A kulcsszó az „aktív”. Vehetsz olyan ginsenges kapszulát, amiben 200 gr ginseng van, de ettől még az aktív hatóanyag-tartalma lehet minimális – ezt pedig már nem fogják ráírni a dobozra.

Az igazán jó minőségű, 6 éves ginsenget tartalmazó vitamin már önmagában is látványos változásokat tud előidézni a mindennapokban, de a D-vitaminnal, 7 féle bogyós gyümölcs kivonattal és 20 féle zöldség kivonattal kiegészítve lesz a ginseng igazán ütős gyerekvitamin. Úgy viszünk be a gyerek szervezetébe egy csomó zöldséget és gyümölcsöt, hogy észre sem veszi.

Vita Ginseng Kids - Ginseng + D-Vitamin gyerekeknek

Miért is kell annyira a D-vitamin gyerekeknek?

A D vitamin gyerekeknek arról ismert, hogy a csontok megfelelő fejlődése miatt fontos. Ez igaz is, példának okáért, az angolkór (súlyos csontfejlődési rendellenesség) előfordulása szinte nullára csökkent, miután általános gyakorlattá vált, hogy a kisbabáknak rendszeresen adunk D-vitamint. Ez azonban csak az egyik oka, hogy a D vitamin gyerekeknek miért elengedhetetlen.

A megfelelő csontfejlődés biztosítása mellett ez a vitamin nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, támogatja a sejtosztódást és az izmok működését. Új kutatások emellett arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb, jóléti társadalmakban szinte népbetegségnek számító krónikus betegség (diabétesz, elhízás, rák, szív- és érrendszeri problémák) összefügghet a D vitamin hiánnyal.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kicsik olyan sebességű fejlődésen mennek keresztül, különösen életük első néhány évében, amire később egész életük során nem lesz példa. A D vitamin gyerekeknek való adásával ezt a fejlődést támogathatjuk, így a csontok, a fogak, az egész szervezet fejlődése jobban tudja követni ezt az ütemet. Nem mellesleg a D vitamin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges: hiánya mentális zavarokat, magatartási, tanulási nehézségeket okozhat.

A ginseng hatása a gyerekekre

Mi minden, általunk forgalmazott terméket személyesen tesztelünk, hogy első kézből adhassunk információkat a hatékonyságát illetően. A Vita Ginseng Kidst is a saját gyermekeink próbálták ki először, az eredmény pedig már két hét után látszott.

A korábban nehezen ébredő, reggeleket félig alvó állapotban végigszenvedő gyermekünk ébresztés előtt magától kezdett kelni, reggel is aktív, pörög, gördülékenyen készülődik. Aki tudja, milyen egy álmos reggelen végigszenvedni a készülődés folyamatát úgy, hogy időben oda kéne érni az oviba/suliba/munkahelyre, az valószínűleg most azt gondolja, hogy már ezért megéri szedni ezt a vitamint. És igaza van, de szerencsére nem merül ki ennyiben a hatás.

A tanulás is könnyebbé válik, hiszen a ginseng serkenti az agyműködést, segíti a koncentrációt, így hamar kész lehet a házi, könnyebben megy a napi kötelezettségek elvégzése – azaz több idő marad minden másra. Emellett pedig mintegy bónuszként ott van az igen jelentős immunerősítő hatás, amit a ginseng és a D-vitamin egyaránt garantál, így betegségek miatt sem kell annyit hiányozni.

A ginseng és a D vitamin gyerekeknek külön-külön is hasznos, de együtt verhetetlenek. Mindez ráadásul egy teljesen természetes, mesterséges anyagoktól mentes vitaminkészítményben van meg – érdemes kipróbálni!

ADHD és a ginseng hatása a gyerekre című Blog bejegyzésünket itt olvashatja! Klikk!

Vita Ginseng Kids - Ginseng + D-Vitamin gyerekeknek