Magas koleszterinszint? A 6 éves ginseng segíthet!

Egy laborleleten rengeteg érték árulkodhat egy ember egészségi állapotáról. Ezek közül az egyik a koleszterinszint, ami bizony gyakran magasabb a kelleténél. Ezt azonban ritkán vesszük komolyan, a legtöbb érintett csak legyint rá. Pedig nem kellene, mert a magas koleszterinszint számos probléma melegágya lehet.

Mi a koleszterin és milyen szerepe van a szervezetünk működésében?

A koleszterin egy, a zsírok közé tartozó szerves vegyület. A szervezetünkben számos folyamatban játszik fontos szerepet, így például a sejtek felépítésében, illetve bizonyos hormonok képzésében.

A koleszterint a máj állítja elő az ételekben található telített zsírokból. Testünk minden részén speciális fehérjékkel kapcsolódik össze és ezáltal jut be a vérkeringésbe. A fehérjékkel összekapcsolódva a koleszterin lipoproteinné alakul. Két fajtája van: az alacsony sűrűségű LDL koleszterin, és a magas sűrűségű HDL koleszterin.

  • Az LDL koleszterin – a rossz koleszterin: a májból a sejtek felé szállítja a koleszterint. Ha ebből túl sok halmozódik fel a vérben, az érfalakat súlyosan károsíthatja. Lerakódik az artériák belhártyája alatt, keménnyé és merevvé téve azok falát. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, melynek egy későbbi következménye lehet például a szív- és érrendszeri megbetegedés. Ezért az LDL koleszterin csökkentése nagyon fontos.
  • A HDL koleszterin – a jó koleszterin: a feleslegessé váló koleszterint kivonja a vérből, és visszajuttatja a májba, amitől csökken a fent említett megbetegedések kialakulásának kockázata is. A májba szállított koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék megemésztését segítik elő.

A koleszterinszint mérése

A koleszterinszint egy egyszerű vérvizsgálattal kiderül, de nem feltétlenül kell hozzá elmenni a laborba, ugyanis ma már akár házilag, egy egyszerű koleszterin mérő tesztcsík segítségével is tudunk koleszterinszintet mérni.

A dolog hasonlóan működik, mint a vércukoszintmérés: az ujjbegyet kell megszúrni, majd az így kiserkent vért kell a tesztcsíkra csöpögtetni. A vérmintában lévő lipidek ezt követően néhány perc alatt elszínezik a tesztcsíkot, a szín alapján pedig meg lehet állapítani a koleszterinszintet. A kialakuló szín hullámhossza alapján pontosan meghatározható a vér összkoleszterin-szintje. Ha azonban ennél is pontosabb értékre van szükség, a hagyományos laborvizsgálat a megoldás.

Mennyi a normál koleszterinszint?

A normális koleszterinszintnek megvan a referenciatartománya, de fontos tudni, hogy bizonyos életkorokban más lehet a normális – idősebb korban például nőhet valamelyest a szám, de a fogamzóképes nők koleszterinszintje is valamivel magasabb.

Az összkoleszterin mennyiség 5 mmol/l alatt mondható normálisnak. Ebből az LDL-koleszterin: 3 mmol/l alatt, a trigliceridek: 1,7 mmol/l alatt vannak referenciatartományon belül. A HDL-koleszterin férfiak esetében 1 mmol/l felett, míg nők esetében 1,3 mmol/l felett számít normálisnak.

Miért baj, ha magas a koleszterinszint?

A magas koleszterinszint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet, amik a leggyakoribb halálokként vannak nyilvántartva Magyarországon. A hosszútávú következmény lehet érelmeszesedés, szívinfarktus, agyvérzés. Nagyon gyakran kapcsolódik az emelkedett koleszterinszinthez cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás is.

Sajnos sokan egyáltalán nem foglalkoznak a magas koleszterinszinttel, pedig komolyan kellene venni, ugyanis többszörösére nőhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ha túl sok a rossz koleszterin a szervezetben. 6,5 mmol/liter esetén már kétszeres, 7,8 mmol/liter koleszterinszintnél pedig már háromszoros a kockázat!

Mitől lesz magas a koleszterinszint?

A túl sok koleszterin a legtöbb esetben a helytelen életmód eredménye, és főként a táplálkozás terén keresendő a hiba, ezen felül a kevés mozgás, valamint az elhízás szerepe is igen komoly. De persze nem jelenthetjük ki, hogy minden érintettnek a saját hibája, hogy magas a koleszterinszintje. Vannak genetikai hajlamosító tényezők is, illetve betegségek, gyógyszerek is okozhatják.

Genetikai tényező például, a lipoproteineket alkotó fehérjék eltérése, illetve családi halmozódás egyértelműen megfigyelhető. Amennyiben a családban jellemző a magas koleszterinszint, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedések, érdemes fokozott figyelmet fordítani a problémára. Főleg 40 éves kor fölött kell figyelni, ekkor ugyanis a koleszterinszint hajlamos hirtelen emelkedni.

Bizonyos betegségek, például vese-, máj-, valamint pajzsmirigyproblémák is kiválthatják a koleszterinszint emelkedését, ahogyan a cukorbetegség is. Lehet az eltérés gyógyszermellékhatás miatt is.

Magas koleszterin csökkentése természetesen

Ahogy a legtöbb betegségnél, úgy itt is igaz, hogy a legjobb védekezés a megelőzés, ami a helyes, egészséges életmóddal lehetséges. A koleszterinszint természetesen is szabályozható bizonyos mértékig, méghozzá azzal, hogy odafigyelünk a táplálkozásra, rendszeresen mozgunk. És ha egy kis plusz támogatást is szeretnénk adni magunknak, a 6 éves koreai ginseng fogyasztásával ezt megtehetjük!

Koleszterinszint csökkentő gyógynövények mint a 6 éves ginsengből készült dél-koreai termékek

A koleszterinszint csökkentő gyógynövények számos, a testünkben zajló folyamatra vannak hatással. Így lehetséges, hogy gyógyszerek nélkül is tudunk kezelni olyan problémákat, amik folyamatosan rombolják az egészségünket.

A magas koleszterinszint is kezelhető házilag, amennyiben odafigyelünk a megfelelő életmódra. Ha még jobb eredményt akarunk elérni, harcba szállhatunk ellene a 6 éves koreai ginsenggel vagy a magas rg3 ginzenozidot tartalmazó fermentál ginseng kapszulákkal is. A koleszterinszint csökkentése ginsenggel bizonyítottan működőképes, ugyanis tanulmány kimutatta a koreai ginseng víz és etanol kivonatainak hatását a kísérleti patkányok koleszterinszintjére (hiperkoleszterinémiájára). Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy ilyen hatásról számoltak be.

A 6 éves ginseng egyik fő sajátossága, hogy javítja a véredények állapotát és jobb vérkeringést biztosít. A mechanizmus szerint a ginseng hozzájárul a nitrogén-oxid felszabadulásához, amely elősegíti az erek tágulását bármilyen mellékhatás nélkül. Koreai és Nyugat-Európai kutatások szerint a 6 éves ginseng így hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet.

A ginsenget és a ginsenozidokat hosszú ideig tanulmányozták a szervezet vitalitására, az immunrendszerre, a különböző típusú rákokra, a gyulladásos anomáliákra, az idegrendszeri rendellenességekre, a reproduktív rendszer működésére és a szív-és érrendszeri betegségekre gyakorolt ​​terápiás hatásaik miatt. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a ginseng erősen gátolja az in vitro hasnyálmirigy-lipáz* aktivitást, valamint mérsékelte az elhízást és a plazma lipidprofilt a nagy zsírtartalmú ételekkel táplált kísérleti rágcsálókban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 6 éves koreai ginseng hatékonyan csökkentette a koleszterin teljes szérumszintjét. Emellett növelte az élelmiszer-hatékonysági arányt (FER), valamint a differentált fehérvérsejtszámot (WBC).

Ginsengből csak a legjobbat!

Persze nem mindegy, hogy milyen ginsenges termékkel igyekszünk elérni ezt a hatást. A ginseng egy jól ismert gyógynövény, amely különböző farmakológiai és terápiás tulajdonságokkal rendelkezik. A legújabb enzimes technológiával gyártott Ginseng Saponin Plus - Extra Strong kapszula és az Enzimes Fermentált Vörös Ginseng kivonat kimagasló hatóanyag-tartalmával és felszívódásával remek választás koleszterinszint csökkentésre.

Az általunk forgalmazott ginseng termékek egyenes Dél-Koreából érkeznek. Itt minden esetben 6 évig nevelik a növényeket, mielőtt betakarítják és feldolgozzák őket, hogy a legjobb minőséget érjék el. Ha szeretnél többet megtudni a minőségi ginseng termesztéséről és feldolgozásáról, itt tájékozódhatsz!

Az olykor számos mellékhatást okozó gyógyszerek helyett válaszd a természetes gyógymódot, amennyiben van rá lehetőséged! Az egészséges életmóddal fenntartásával és a ginseng fogyasztásával ideális szinten tarthatod a szervezetedben lévő koleszterint.

Másik Blog bejegyzésünket itt olvashatja - 6 éves koreai ginseng, a természetes koleszterinszint csökkentő