haspuffadás ellen

A haspuffadás 5 fő oka, és amit tehetsz ellene

Vannak emberek, akik gyakorlatilag folyamatosan szenvednek a haspuffadástól, valamint az ezzel járó bélgázoktól, illetve szélgörcsöktől. Az érintettek közül sokan ezt az állapotot tekintik normálisnak, és szinte el sem tudják képzelni, hogy másoknak nincsenek ilyen problémáik. Pedig a túlzott és gyakori puffadása egyáltalán nem normális, és főleg nem olyasmi, amit hosszabb távon meg kellene szokni. Érdemesebb inkább megkeresni a lehetséges okokat, és tenni ellene.

Mi okozhat haspuffadást?

Az okok megtalálása persze nem olyan egyszerű, mint ahogy első hallásra tűnik. A haspuffadás ugyanis több okból is jelentkezhet, és természetesen különbséget kell tenni a között, hogy alkalmanként jelentkezik ez a tünet, valamint a között, hogy rendszeresen fennáll a probléma.

Tudni kell, hogy a haspuffadást önmagában nem betegség, általában valamilyen háttérben zajló folyamatnak a tünete. Azok feltárásával sokszor ez a probléma is megszűnik, de vannak bizonyos esetek, amikor nem lehet tőle ilyen könnyen megszabadulni.

De mi is okozhatja a haspuffadást?

  • Nem ritka, hogy a gyakori haspuffadásnak valamilyen ételintolerancia áll a hátterében. Sokan például nem is veszik észre azt, hogy laktózérzékenyek, mert az ezzel járó tipikus hasfájás, hasmenés nem jelentkezik. Az igazság azonban az, hogy akinél nem súlyos mértékű az érzékenység, annál gyakran csak haspuffadás, illetve szélgörcs tapasztalható. Nem olyan nehéz észrevenni, ha ez a probléma, ugyanis tipikusan tejes, tejszínes, tejfölös ételek és italok fogyasztása után jönnek elő a tünetek. Sokan például azért küzdenek mindennapos puffadással, mert tejeskávéval indítják a napot, és nem bírják a laktózt. Ebben az esetben a megoldás rendkívül egyszerű: a tejtermékeket le kell cserélni laktózmentesre.
  • A puffadást okozó ételek és italok fogyasztása szintén felelős lehet azért, ha valaki rendszeresen küzd haspuffadással. Rengetegen fogyasztanak például napi szinten szénsavas italokat, amik köztudottan képesek „felfújni”. Ez azonban sokszor nem tudatosul az érintettekben, és eszükbe sem jut, hogy a szénsavas üdítők, illetve szénsavas ásványvíz fogyasztása okozhatja a gondot. De tudunk olyan ételekről is, amik rendszerint okoznak kisebb-nagyobb mértékű haspuffadást.Ilyen például a borsó, a bab, a zöldbab, a lencse stb. Ha gyakoriak a puffadással járó kellemetlenségek, érdemes lehet kicsit átgondolni az étkezési, valamint az italfogyasztási szokásainkat– könnyen lehet, hogy ebben lesz a megoldás.
  • Lehet az ok a fokozott levegőnyelés is, ami egyéni hajlam kérdése. Vannak emberek, akik stresszhelyzetben, vagy ha félnek, zihálni kezdenek, és ezekben a szituációban túl sok levegőt nyelnek. Alapjáraton természetes folyamat, hogy valamennyi levegő bejut a gyomorba evés, ivás, valamint beszéd közben. Gond akkor lesz, ha ez a mennyiség túl sok, amit idegesség, kapkodás okozhat. Sokszor az érintettek észre sem veszik a problémát – ha gyakran tapasztalunk látszólag ok nélküli puffadást, akkor ezen a lehetőségen is érdemes elgondolkodni.
  • Haspuffadás hátterében állhatnak az emésztőrendszert érintő fertőzések is, különösen akkor, ha valamilyen kórokozó jut a belekbe. Nyilvánvalóan ebben az esetben nem fog krónikusan, hosszabb időn keresztül fennállnia probléma, ezek ugyanis jellemzően néhány nap, vagy legfeljebb egy-két hét után gyógyulnak.
  • Meg kell említeni a komolyabb betegségeket is, mint lehetséges okokat. Ilyen például az irritábilis bél szindróma (IBS) is. Felmerülhet ugyanakkor a folyamatos, valamit gyakori haspuffadás okaként a hasnyálmirigy elégtelenség, de más szerveket, szervrendszereket érintő kórképek is állhatnak a háttérben (pajzsmirigybetegségek). Nyilvánvalóan ezeket a legnehezebb diagnosztizálni, hiszen először mindig a tünetek megjelenésének helyén keressük magát a problémát is.
  • Székrekedés - ez akkor jön szóba, ha a normál ritmust megtörik, ahhoz képest huzamosabb ideig nem sikerül megszabadulni a bélsártól. Ez van, akinek már két-három nap után eljön, de van, akinek esetében csak négy-öt nap után jelenthető ki, hogy székrekedése van. A székrekedésről egy bővebb blog cikkben itt írunk. Klikk ide!

Fontos, hogyha a saját szokásaink megvizsgálása során nem találunk semmilyen okot a háttérben, illetve kísérik az puffadást egyéb tünetek, úgymint véres széklet, székrekedés, hasmenés hányinger, akkor keressük fel az orvost kivizsgálás céljából, hogy a komolyabb betegségeket ki lehessen zárni!

A haspuffadás 5 fő oka, és amit tehetsz ellene

Mit tehetünk a haspuffadás ellen?

Ahogy már említettük, gyakran a kiváltó ok megtalálása a probléma megoldásában is segítségünkre van. Ha azonban ennél bonyolultabb a helyzet, akkor a belek tisztításával, a rendszeres méregtelenítés elősegítésével tehetünk azért, hogy az emésztőrendszerünk megfelelően működjön, és ne tudjanak benne felhalmozódni a gázok, valamint egyéb anyagok.

Amennyiben hajlamosak vagyunk a haspuffadásra, a megelőzésért sokat tehetünk a Jang Dabium koreai béltisztító készítmény használatával. Ez egy kizárólag természetes anyagokból álló készítmény, melynek célja a belek tisztítása, ezáltal pedig az emésztőrendszer ideális működésének támogatása. Hatékonyan, de kíméletesen serkenti a bélműködést, így segít megszabadulni a belekben felhalmozódó anyagoktól. Ennek köszönhetően megszűnnek az olyan panaszok, mint a hasfájás, a székrekedés, illetve a rendszeres haspuffadás.

Ha rendszeresen küzdesz hasonló gondokkal, próbáld ki – egy egészen más életminőséget ismerhetsz meg!

Jang Dabium - koreai béltisztító haspuffadás, székrekedés ellen, kattints ide!

Jang Dabium - haspuffadás ellen