Ginseng vs. ginkgo biloba – miben különbözik a hatásuk?

A gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatása mára már bizonyított, és széles körben ismert. Még mesterséges gyógyszerek összetevői között is gyakran találunk gyógynövényekből nyert hatóanyagot, de egyre többen igyekeznek ezeket elkerülni, és a természetes formát választják a mellékhatások és a szervezet fölösleges terhelésének elkerülése végett.

Gyógyszer mellékhatás

Mostanra ugyanis közismert ténynek mondható, hogy a gyógyszerek által kiváltott mellékhatások, allergiás reakciók sokszor az adalékanyagoknak köszönhetők, nem magának a hatóanyagnak. A gyógynövények fogyasztásával ez elkerülhető, hiszen ott közvetlenül a hatóanyagot visszük be a szervezetbe, járulékos összetevők nélkül. A gyógynövények tehát számos esetben biztonságosabbak, mint maguk a gyógyszerek. De ahhoz, hogy hatékonyak tudjanak lenni, tudni kell, melyiket szedjük be.

Gyógynövényt, de melyiket?

Az ázsiai gyógynövények kapcsán a ginseng és a ginkgo biloba sokaknak beugrik, sőt, sokan össze is keverik őket. Mindkét növény nagyon hasznos, és mindkettőt használják gyógyászati célokra, de azért nem ugyanaz sem a hatás, sem a hatásfok. Mutatjuk, mit tud a ginkgo biloba, és mit a ginseng, hogy a jövőben ne legyenek kérdőjelek, keveredések a témában.

Ginko biloba hatása

A ginkgo biloba, magyar nevén páfrányfenyő, a ginsenghez hasonlóan ázsiai növény, ezt azonban már meghonosították Európában is, így könnyebben hozzá lehet jutni. Míg a ginseng fellegvára Dél-Korea, addig a ginkgo biloba Kínához kötődik, ahol komoly vallási jelentősége van, ezért minden szakrális hely közelében megtalálható.

Ginkgo biloba gyógynövény

A ginkgo bilobának mélyzöld, hosszú nyelű levelei vannak, és viaszos, húsos termése, amit a kínaiak meg is esznek, sütve és főzve egyaránt fogyasztják. A levelek egy nyéllel ellátott legyezőre hasonlítanak. Szépsége miatt Európában dísznövényként is tartják.

Általában a ginkgo biloba 25-30 méteresre nőhet meg a fa. Amíg fiatal, addig karcsú, később a koronája kiszélesedik, kúp alakot formáz. Kérge barnásszürke, barázdált, törzse bütykös. Különleges külseje azonban nem az egyetlen, ami miatt érdemes páfrányfenyőt termeszteni. Ez a növény ugyanis – ahogy már utaltunk rá – számos betegségen, egészségügyi problémán képes segíteni, kiváltképp az érrendszerrel kapcsolatos kórképek esetében van kiemelkedő hatása. Képes lassítani az érrendszer meszesedésével járó elváltozásokat, elősegíti az új összekötő érszakaszok megnyílását, tágítja az ereket és serkenti a keringést.

A ginkgo biloba pozitívan hat a memóriára, köszönhetően annak, hogy javítja az agy vér- és oxigénellátását. Ezen kiváló tulajdonsága miatt idősebb korban alkalmazható folyamatosan az emlékezőképesség megőrzéséért, a memóriazavarok megelőzéséért, emellett nyugtató hatása van, az alvászavarokat is enyhíti. Kiváló még allergiás és asztmás panaszok enyhítésére.

A ginseng hatása

A ginseng Ázsiában évezredek óta a betegségek megelőzésének és a fiatalság fenntartásának bevált patikaszere. Egykor "életgyökérnek" vagy az "élet növényének" is nevezték. A ginseng azaz panax, az ernyősvirágzatúak rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó nemzetség. Lassú növésű, évelő növény. Habár nagyon sok fajtája létezik, Korea tekinthető a ginseng őshazájának.

Ginseng gyógynövény

A ginseng harmonizálja a vegetatív funkciókat, aktivizálja az agykéreg működését és stabilizálja a hormonháztartást. Hosszan tartó hatás hosszabb kúra révén érhető el, de jótékony hatása már napokon belül érezhető lehet. A ginseng alkalmazása erősen javallott kimerültség, koncentrációhiány, emlékezeti zavarok, stressz, álmatlanság esetén, illetve hosszabb megbetegedés vagy operáció utáni regeneráció, gyorsabb felépülés érdekében, mindenekelőtt azonban az öregedési folyamat késleltetése, a test és a szellem fiatalságának fenntartása céljából.

A ginseng megoldás lehet olyan krónikus betegségek esetében, mint a vérnyomásproblémák, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint különböző gyulladások. Serkenti ugyanis a vérkeringést, hatással van az érfalakra, segíti a zsírok lebontását, illetve a vércukorszintet is hatékonyan tudja szabályozni. Mindemellett az agyi aktivitást olyan szinten képes növelni, hogy Alzheimer-kórban szenvedők esetében is jelentős hatást képes elérni.

A ginseng továbbá széles körben ismert potencianövelő hatásáról, ami szintén annak tudható be, hogy javítja a vérellátást. Nagyon sokan egyébként pont erről ismerik a gyógynövényt, és automatikusan a potenciagondok megoldójaként gondolnak rá. Ez persze igaz is, de hiba ezt a fantasztikus növényt betenni ebbe a skatulyába, hiszen rengeteg egyéb hatása van – amint azt az előzőekben már leírtuk.

Akkor melyik a jobb? A ginseng vagy a ginkgo biloba?

Nem könnyű eredményt hirdetni, ugyanis mindkét gyógynövény nagyon hasznos, és valóban rengeteg pozitív hatásuk van a szervezet működésére, az egészség fenntartására. Az is egyértelmű, hogy van némi átfedés a hatásaik tekintetében – talán ez is az oka annak, hogy gyakran összekeverik őket.

Ginseng vs. ginkgo biloba

Látható ugyanakkor a felsorolásból, hogy a ginseng hatása szélesebb körű, így több betegség vagy mindennapos probléma esetében nyújthat megoldást. A ginseng hatásaival kapcsolatos rengeteg kísérlet, vizsgálat készült, zömében a Távol-Keleten, amik hivatalosan is alátámasztják mindezt.

Tudni kell azonban, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan, milyen formában fogyasztjuk a gyógynövényt. Ez mindkettőre igaz, de a ginsengre kiváltképp, ugyanis nagyon sok tényezőtől függ, hogy valóban hatékony-e.

Mire figyelj, amikor készítményt választasz?

A ginseng esetében nagyon igaz, hogy többféle formában van jelen a piacon, de ezeknek csak elenyésző része az, ami valóban hatékony. Ez nem a ginseng hibája, hanem inkább a feldolgozásé, valamint a betakarítás gyakorlatáé.

A ginsengben ugyanis akkor a legnagyobb az aktív hatóanyagok aránya, amikor a növény legalább 6 éves. Éppen ezért, a nálunk kapható termékek egytől egyik 6 éves ginsenget tartalmaznak, hogy a lehető legnagyobb arányban legyen bennük jelen a hatóanyag, ezáltal hatásosabbak legyenek maguk a készítmények.

Amennyiben kifejezetten olcsónak találod a ginseng terméket, akkor biztos lehetsz benne, hogy alacsony a hatóanyag-tartalma, ezáltal pedig az eredményességében sem igazán bízhatsz. A Magyarországon kapható készítmények zömének tájékoztatójában főként milligrammban van feltüntetve a termék (pl. kapszula, ampulla) súlya. Azt írják rá a dobozra, hogy egy kapszulában hány milligramm ginseng por található. DE ez nem egyenlő azzal, hogy abban a porban mennyi az aktív hatóanyag-tartalom: az ugyanis általában ennek a töredéke. Ráadásul ezek jellemzően fiatal ginsengből készülnek, így a felszívódásuk és hatásuk elenyésző.

Jogosan merülhet fel a kérdés: honnan tudhatod, hogy a használt ginseng 6 éves? Nos, ha ez így van, egészen biztos lehetsz benne, hogy fel fogják tüntetni a dobozon. Amennyiben erről nem találsz információt, nos, annak többnyire megvan az oka. Jellemzően a Dél-Koreában készített termékek készülnek 6 éves növényből és nem lehet olcsón őket beszerezni. (Hogyan is lehetne ha valamivel 6 évig dolgoznak?)

Sajnos sokszor lehet találkozni negatív véleményekkel, nemcsak a ginseng, hanem más gyógynövények, például a ginkgo biloba kapcsán is. Ez nagyrészt azért van, mert az emberek igyekeznek a lehető legolcsóbb készítményeket megvásárolni, ezek hatásossága pedig erősen kérdéses – leginkább semmilyen, vagy egészen enyhe.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen termék mellett teszed le a voksodat, ha gyógynövénnyel szeretnél javítani a mindennapjaid minőségén. Ha a megfelelő készítményeket választod, hamar érezni fogod a hatást; csupán arra kell figyelned, hogy kellő mennyiségű aktív hatóanyag legyen benne.

Kérem a 6 éves ginseng gyökérből készült kivonatomat, klikk ide!