Demencia kezelése gyógynövényekkel

Demencia kezelése gyógynövényekkel

A demencia jelentése

A demencia általános kifejezés a memória, a nyelv, a problémamegoldó és egyéb gondolkodási képességek elvesztésére, amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy megzavarják a szokványos életünket. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka.

Mi a demencia?

A demencia szó nem egyetlen betegséget takar; ez egy olyan általános kifejezés - mint pl. a szívbetegség. A demencia számos speciális betegségre is kiterjed, beleértve az Alzheimer kórt . A „demenciát” mint általános kifejezés alá tartozó rendellenességeket kóros agyi elváltozások okozzák. Ezek a változások a gondolkodási készségek, más néven kognitív képességek csökkenését idézik elő, ami elég súlyos ahhoz, hogy károsítsa a megszokott életet és az önálló működést. Ezek gyakran befolyásolják a viselkedést, az érzéseket és a kapcsolatokat is.

Az Alzheimer-kór az esetek 60-80%-át teszi ki. A vaszkuláris demencia, amely a mikroszkopikus vérzés és az agyi erek elzáródása miatt fordul elő, a demencia második leggyakoribb oka. Azok, akik egyszerre többféle demencia agyi elváltozásait tapasztalják, vegyes demenciával rendelkeznek. Sok más probléma is okozhat demenciára utaló tüneteket, beleértve néhányat, amelyek visszafordíthatók, például pajzsmirigy problémák és vitaminhiány.

A demenciát gyakran tévesen "szenilitásnak" vagy "szenilis demenciának" nevezik, ami azt a korábban elterjedt, de helytelen hiedelmet tükrözi, hogy a súlyos mentális hanyatlás az öregedés normális része.

A demencia jelei

A demencia jelei nagyon eltérőek lehetnek. Például:

  • Problémák a rövid távú memóriával
  • A pénztárca nem találása
  • Számlák kifizetésének elfelejtése
  • Az ételek elkészítésének elfelejtése
  • A találkozók elfelejtése
  • Eltévedés egy ismerős környéken

Sok állapot progresszív, ami azt jelenti, hogy a demencia jelei lassan kezdődnek és csak fokozatosan súlyosbodnak. Például édesanyám 80 éves, de 4 éve folyamatosan fogyasztja a fekete ginsenget, bár évekkel ezelőtt elindult a folyamat, de azóta cseppet sem romlott. A fekete ginseng tökéletesen megakadályozza a további romlást.

A demencia kezelése házilag

Lehet, hogy a demencia még nem gyógyítható, de számos módja van a kockázat csökkentésére és a tünetek egy részének leküzdésére illetve a folyamat jelentős lassítására természetes módon. Amint a demencia jelei feltűnnek, az étrend megváltoztatása, a rendszeres méregtelenítés, valamint az alábbiakban felsorolt hasznos gyógynövények és fűszerek rendszeres használata nagyszerű kezdet lehet. Míg egyes demenciában szenvedők egyedül, felügyelet nélkül élhetnek otthon, vagy rokonaik és barátaik támogatásával, másoknak szükségük lehet egy demens gondozó otthonra. Ha van olyan személy a környezetedben, aki küzd a demencia okozta stresszel, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket a gyógynövényeket, amelyek segíthetnek a betegség leküzdésében.

 A Demencia kezelése gyógynövényekkel

Kurkuma

Az Alzheimer-kór és a demencia lényegesen kevesebbet fordul elő Indiában, mint Angliában - ami feltehetően a kurkuma és az elsődleges összetevője a kurkumin miatt van; a kurkumin és antioxidáns hatásuknak köszönhetően. Úgy gondolják, hogy a kurkuma gátolja a béta-amiloid képződését, az Alzheimer-kór agyműködését akadályozó plakkokat. Ezenkívül a kurkumint potenciálisan „lehetséges" és "ígéretes" segédeszköz lehet az Alczheimer-kór legyőzésében.

Kurkumin - demencia kezelése gyógynövényekkel

Szent Bazsalikom

A szent bazsalikom az egyik legnépszerűbb gyógynövény a demencia kezelésére, mivel képes csökkenteni az agyi stresszt és a fáradtságot, ami hosszú távon demenciát okozhat.  A szent bazsalikom kiváló gyógynövény a demencia ellen, és állítólag nemcsak a memóriavesztés kezelésében segít, hanem javítja az agy neuronális működését is. 

szent bazsalikom a demencia ellen

 

Ginko Biloba

A Ginkgo Biloba talán a legismertebb (és kutatott) botanikai gyógynövény, amelyet olyan állapotok kezelésére használnak, mint az agyi érrendszeri elégtelenség, a memóriavesztés, a hangulatzavarok, a kognitív rendellenességek és a depresszió. Számos tanulmány rámutat arra, hogy hatékony a demencia kezelésében. A gyógynövények hatása javítja az agy véráramlási tulajdonságait, valamint elősegíti az antioxidáns aktivitást. A világ legrégebbi élő fafaja több mint 50 kettős vak kísérlet során bizonyította hatékonyságát, és gyakran az Alzheimer-kór korai szakaszában ajánlott, amikor azt állítják, hogy megakadályozza az állapot kialakulását.

 

6 éves Koreai Ginseng 

A ginzenget Ázsiában legalább 1650 éve használják a betegségek és az öregedés megelőzésére ahol az egészséges életmód életforma. Két erre vonatkozó tanulmány született arról, hogy a koreai ginseng nagy segítséget jelenthet; az első tanulmánybank 40 enyhe vagy vaszkuláris demenciában szenvedő beteget érintett, a másik tanulmányban 25 betegnél pedig a pánciensek memóriájánál napi szinten jelentős javulás volt tapasztalható 12 hét után. A másik újabb tanulmány bebizonyította, hogy a ginseng véd az ischaemia által kiváltott ideg- és kognitív károsodások ellen, és használható az érrendszeri demencia kezelésére és számos más betegség pl. magas vérnyomás, cukorbetegség tünetei esetében is nagyon hatásos volt.

A ginseng esetében nagyon fontos megjegyezni, hogy a kutatásokban minden esetben 6 éves ginseng gyökérből készült fekete vagy vörös ginsenget alkalmaztak, amit Dél-Koreában termesztettek. A ginsengnek 6 évre van szüksége a megfelelő hatóanyag mennyiség kialakulásához. Hiába próbálják meg sokan az olcsó ginseng ampullákat vagy tablettákat - mivel azok jellemzően nem 4-6 éves ginseng gyökérből készültek - a megfelelő hatóanyagok hiánya miatt javulás nem várható.

Minden amit a ginsengről tudni érdemes! Kattints ide!

Demencia esetén a Ginseng Saponin Kapszulát javasoljuk, klikk ide! Vagy a 6 éves Koreai Ginseng Kivonatokat, klikk ide!

 6 éver koreai ginseng készítmények

Referenciák, kutatási anyagok angol nyelven:

Herbal Medicine for the Treatment of Vascular Dementia: An Overview of Scientific Evidence

The Protective Effect of Black Ginseng Against Transient Focal Ischemia-induced Neuronal Damage in Rats

Medicinal Plants and Dementia Therapy: Herbal Hopes for Brain Aging?

Az alábbi blog bejegyzés lengyel nyelven, klikk ide!